ZARZĄD

Grażyna Rybka – Prezes

Grazyna RybkaGrażyna jest zarówno Prezesem, jak i Fundatorem Fundacji. Od 1998 roku związana jest z firmą Drozapol-Profil SA, w której aktualnie pełni funkcję Prokurenta i Doradcy Zarządu ds. Ekonomicznych.

Od wielu lat Grażyna angażuje się w pomoc potrzebującym nie tylko w kraju, ale również zagranicą. Do tej pory nieoficjalną działalność charytatywną postanowiła przekuć w formalne ramy i dzięki temu wraz z mężem założyła Fundację.

Agnieszka Łukomska – Wiceprezes

Agnieszka ŁukomskaAgnieszka od 2005 roku pracuje w firmie Drozapol-Profil SA. Aktualnie pełni tam funkcję Prokurenta i Dyrektora ds. Ekonomiczno-Finansowych.

W trakcie pracy angażowała się w kilka inicjatyw mających na celu pomoc potrzebującym, m.in. pomoc powodzianom z Wilkowa, pomoc pogorzelcom z Bydgoszczy, pomoc małej Zosi chorej na neuroblastomę.

Prywatnie Agnieszka w latach szkolnych sama korzystała ze stypendiów społecznych i naukowych, dzięki czemu wie, jak ważna jest taka pomoc młodym osobom, które nie zawsze mają wystarczające środki finansowe na edukację. Stąd cele fundacji są jej bardzo bliskie i ma nadzieję, że dzięki zaangażowaniu w prace fundacji będzie miała szansę pomóc innym, zdolnym, młodym ludziom.

Tomasz Ziamek – Wiceprezes

Tomasz ZiamekZawodowo Tomek jest Członkiem Rady Nadzorczej Drozapol-Profil SA oraz pełni funkcję Zastępcy Dyrektora ds Inwestycji i Środków Transportu. Jego pasją jest flota samochodowa i wszystko, co się z nią wiąże, począwszy od budowy samochodów, skończywszy na zarządzaniu, modernizacji i całej ogromnej wiedzy, którą doświadczony flotowiec mieć powinien.

Prywatnie Tomek angażuje się w wiele inicjatyw społecznych, o których więcej mowa poniżej.

Od 16 roku życia, kiedy to pierwszy raz przywdział na siebie strój Świętego Mikołaja, wiedział, że pomoc innym będzie częścią jego życia. Wielokrotnie uczestniczył w akcjach pomocy innym. Jako ministrant przebierał się za Gwiazdora i bawił dzieci w Domu Dziecka w Kijaszkowie i od tego czasu corocznie w stroju Świętego przynosi uśmiech i radość tym, którzy tego potrzebują. Zaangażował się w pomoc w odbudowę i remont generalny mieszkania wielodzietnej rodziny po pożarze na bydgoskim osiedlu Błonie, potem pomagał zorganizować potrzebne materiały i transport, gdy była potrzebna pomoc rodzinie z Wilkowa przy odbudowie ich domu całkowicie zniszczonego w powodzi. Od wielu lat jako członek Rady Rodziców, a potem jej Przewodniczący bierze aktywny udział w życiu Szkoły Podstawowej nr 56 w Bydgoszczy. Organizował i brał udział w spotkaniach z rodzicami i uczniami podczas dni szkoły. Organizował i brał udział w wycieczce, organizował zabawę na zakończenie klas 6. Tomkowi udało sie zorganizować kilkanaście ton pasty do zębów, którą to przekazał bydgoskim szkołom i przedszkolom. Zorganizował od dobrych ludzi wykładziny do pomieszczeń klasowych dla najmłodszych dzieci w Szkole Podstawowej, pomógł przy przygotowaniu bramy wjazdowej i ogrodzeniu w szkole, aktywnie angażuje sie corocznie w akcje pomocy najbardziej potrzebujących przed świętami. Koordynował akcję pomocy jednej rodzinie w remoncie mieszkania i zbiórce dla nich ubrań i artykułów spożywczych. W tej akcji zostało zebranych tyle artykułów, że paczki świąteczne dostało również kolejne pięć rodzin.

Od dwóch lat jako Z-ca Przewodniczącego Rady Rodziców w Zespole Szkół nr 19 bierze aktywny udział w życiu szkoły. Organizował dla klas drugich Gimnazjum zabawę „połowinkową”, zorganizował dla klas drugich Gimnazjum trzydniową wycieczkę nad morze z wieloma atrakcjami.

Tomek stara się zawsze pomóc komu tylko może – koleżankom i kolegom w pracy, sąsiadom, rodzicom dzieci ze szkół. Są to czasami drobne rzeczy, ale bardzo ważne dla tego, komu się pomaga. Tomek wierzy, że ludzie są z natury dobrzy tylko czasami wstydzą sie przyznać przed innymi, jak wiele radości sprawia im dawanie czegoś innym, nawet drobiazgu, uśmiechu, wiary, dobrego słowa. Czegoś, co w odpowiedniej chwili spowoduje, że ten drugi obdarowany się uśmiechnie. Nie musi dziękować, nie dlatego to robimy.

Jest jeszcze jedno i to najważniejsze, gdyby nie pomoc innych sam nie zrobił by nic, dlatego przy każdej okazji powtarza, że nic nie musi, wszystko chce, że WARTO POMAGAĆ.

POMAGAJMY – TO DAJE ŻYCIU WIĘKSZY SENS.

RADA FUNDACJI

Wojciech Rybka – Przewodniczący

Wojciech jest fundatorem fundacji oraz Prezesem Zarządu i akcjonariuszem firmy Drozapol-Profil S.A. Dotychczas działalność charytatywną prowadził jako osoba fizyczna albo pod szyldem firmy. Potwierdzeniem jego zaangażowania w pomoc innym są liczne podziękowania, z którymi można zapoznać się tutaj.

Andrzej Chmielewski – Wiceprzewodniczący

Andrzej wspiera fundację od strony prawnej. Jako radca prawny posiada bogate i wieloletnie doświadczenie w kompleksowej obsłudze prawnej podmiotów gospodarczych, w tym publicznych notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Zajmuje się między innymi prawem handlowym, gospodarczym, cywilnym, upadłościowym i naprawczym, wekslowym, budowlanym, bankowym oraz windykacją należności.

Andrzej Rona – Sekretarz

Andrzej jest Członkiem Rady Nadzorczej Drozapol-Profil S.A.

Magdalena Rosła – Członek Rady

Magdalena jest właścicielką biur podróży Magellan i HotelsPro.

FUNDATORZY:

Grażyna i Wojciech Rybka